Foto: Teeme Ära
Eesti uudised
4. mai 2024, 18:34

Teeme Ära talgupäev õnnestus hästi: 1105 talgul osales 31 000 talgulist (28)

Laupäeval, 4. mail peetud Teeme Ära talgupäeva raames toimus 1105 talgut, millel osales vähemalt 31 000 talgulist. Üle-eestiline talgupäev õnnestus hästi ja talgutöid tehti väga erinevaid, muuhulgas said 231 veekogu ohutumaks, rajati 188 elurikast õppeaeda ning rikastati paljusid talguid kultuurielamustega.

Talguid saab jätkuvalt märkida talgukaardile ja ka osaleda järgmise nädala lõpuni.

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja Henrik Raave ütles, et tänavune talgupäev õnnestus hästi. „Ilmataadi toetusel tehti vägevaid talgutegusid kõikjal üle Eestimaa. Tohutu hulga positiivsete emotsioonide kõrval, mis talgustaapi kogunes, on aga eriti hea meel talguliste uue põlvkonna peale kasvamisest,“ rääkis Raave. „Vanemad annavad talgujuhi rolli üle noorematele ja ka talguliste sekkali sandub üha uusi noori. See on väga südantsoojendav tähelepanek paljudest talgupaikadest üle Eesti ning igati loomulik areng, et pikki aastaid talguvankrit vedanud inimesed saavad appi nooremaid. Tore, et meil jagub nii palju aktiivseid inimesi, kes kodukandi elu soovivad edendada. Keerulistel aegadel vajame kõik koos tegutsemist ja toetavat õlatunnet ning talgupäeval saamegi seda ühiselt tunda. Südamest tänu ja tunnustus kõigile talgujuhtidele ning talgulistele igas Eestimaa nurgas!“

Tänane vanim talguline oli 96aastane proua Hilja, kes tuli kodust välja Muhu saarel ja kinnitas, et talgud on elustiil. Ühel talgul oli laps puu otsast alla kukkunud, aga õnneks õnnelikult. Midagi tõsisemat teadaolevalt kusagil talgutel ei juhtunud. Talgulised märkasid mitmel pool kevadiselt uniseid nastikuid ja ka rästikuid ning manitsesid kõiki inimesi ettevaatlikkusele. Mitmel pool rajati elurikkaid õppeaedu ning korrastati veekogude kaldaid, samuti veeohutuse stende. Veekogudest õngitseti välja vana mööblit, isegi mitu diivanit, kuid tervikuna oli prügi leida varasemast vähem. Kultuurielamusi pakuti erinevaid, kõige rohkem kõlas lõõtsamängu, talgustaabis ka torupilli.

Talgupäeva raames korraldati kokku 1105 talgut, millest tänastel andmetel võttis osa 30 954 talgulist. Lisaks tehti mitmeid talguid, mida talguveebi kirja ei pandud. Enim talguid toimus Harjumaal ja Tallinnas, kus 286 talgul osales kokku 10 995 inimest. Elanike arvu järgi oli kõige rohkem talgulisi Saaremaal, kus osales 113 talgul 1992 inimest. Tartumaal osales 92 talgul 2587 talgulist, Pärnumaal 84 talgul 2282 talgulist, Lääne-Virumaal 82 talgul 1899 talgulist, Ida-Virumaal 68 talgul 2543 talgulist, Viljandimaal 58 talgul 1171 talgulist, Raplamaal 56 talgul 1209 talgulist, Läänemaal 53 talgul 1069 talgulist, Jõgevamaal 49 talgul 968 talgulist, Võrumaal 45 talgul 1211 talgulist, Järvamaal 42 talgul 1374 talgulist, Valgamaal 32 talgul 593 talgulist, Põlvamaal 28 talgul 819 talgulist, Hiiumaal 15 talgul 167 talgulist. Väljaspool Eestit korraldati talgud Kanadas, kus osales kokku 75 talgulist.

Teeme Ära talgupäeval oli tänavu kolm üleskutset: koostöös Päästeametiga kodukandi veeohtude vähendamine, Rohelise kooli programmiga koos elurikaste õppeaedade rajamine lasteaedadesse ja koolidesse ning Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 ja Eesti kultuuririkkuse aasta egiidi all kultuurielamuste toomine igasse talgupaika. Sarnaselt varasematele aastatele sai iga inimene ja kogukond ise otsustada, millised tööd vajavad sel korral ühist tegemist. Kõige rohkem toimus heakorra- ja külatalguid, korteriühistute talguid, ka prügikoristustalguid, mõnel pool peet lisaks talgutöödele ka mõttetalguid. Talguid saab jätkuvalt kirja panna ja osaleda kuni 13. maini, täpsem info aadressil www.teemeara.ee. Kultuuriampsude soovitusi leiab jätkuvalt siit.

Juba 17ndat aastat Teeme Ära egiidi all toimunud igakevadine talgupäev on üks suuremaid vabatahtlike osalusega kodanikualgatusi Eestis. 2008. aastal peetud suurest Teeme Ära prügikoristusest ning sellele järgnenud 2009. aasta mõttetalgutest kasvas välja üle-eestiline Teeme Ära talgupäev, mis tänavu toimus täpselt samal kujul 15ndat korda. Seepärast nimetasime 2024. aasta sümboolselt ka talgukultuuri aastaks ja tõime sel talgukevadel uuesti rambivalgusesse varem kogutud talgulood ja muud väärtused, mis aitavad talguid jätkuvalt rikastada.

Tänavust Teeme Ära talgupäeva korraldasid Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Toetajate ja partneritena lõid kaasa Siseministeerium, Päästeamet, Sigrid Rausing Trust, Dentsu, Bauhof, Nordic Hotel Forum, Tartu loodusmaja Rohelise kooli programm, Eesti Maaülikooli Mahekeskus, Tallinna linna õppeaedade programm, Kultuuriministeerium, Sihtasutus Tartu 2024 jt.