"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
„Palume lauda!“. Millised on olnud tallinlaste lauakatmise kombed viimase sajandi jooksul? (0)
29. aprill 2024
Näitus “Palume lauda!” avatakse 10. mail. Foto: Tallinna Linnamuuseum

Tallinna linnaelumuuseum avab 10. mail kell 17 näituse „Palume lauda!“, mis räägib elu oluliste hetkede tähistamisest koos pere ja lähedastega ning uurib, kuidas on muutunud tallinlaste lauakatmise kombed viimase sajandi jooksul. 

Olgu need argiõhtud pärast kooli- ja tööpäeva pereringis laua taga või tähtpäevad ühiste pidusöökidega – koos veedetud aeg, kuuldud lood ja kodused kombed annavad edasi olulist osa elamise kultuurist. Kodust pidulauda kattes hoitakse elus peresidemeid ja ka luuakse meie sotsiaalseid võrgustikke. Mida ebaturvalisem on ümbritsev elu, seda olulisemad on kõik meie sidemed lähedastega ja inimesed, keda oma ümber koondame. Nii on koduste söögilaudade taha kogunemine ja sellega seonduvad rituaalid olulised ka kõige laiemas plaanis turvalisuse ja meie enese heaolutunde seisukohast.

Muuseum uurib näitusega „Palume lauda“, kuidas on muutunud tallinlaste lauakatmise kombed viimase sajandi jooksul. Vaataja ette tuuakse pidulikult kaetud toidulauad, mida ehivad puhvetkapist pärit lauanõud 1930. aastatest, 1980. aastatest ja võrdluseks ka tänapäevast. Need kümnendid on näitusel ajasillaga kokku sõlmitud, ühendajaks eri põlvkonnad.

Laudadel võib näha Nikolai Langebrauni portselanitööstuse, Riia portselanitehase ja ARS-i toodangut, sekka ka esmeid Ukraina Baranivka ja Ternopili tehastest. Klaasnõud on Lorupilt ja Tarbeklaasilt. Lisaks eksponeeritakse portselan- ja klaasesemeid erakogudest.

Tallinna linnaelumuuseum avab 10. mail näituse, mis annab läbilõike saja aasta lauakatmiskultuurist. 

Näitus “Palume lauda!” avab tallinlase nõudekapi ja vaatab, kuidas on jagatud lähedastega toidulauale jõudnud kodusoojust. Peolaudu ehivad lauanõud 1930. aastatest, 1980. aastatest ja tänapäevast.   

Need kümnendid on näituse ajasillal kokku sõlmitud, ühendajaks eri põlvkonnad. Pidulauda ilmestavad ajastuomaste populaarsete toitude elutruud mulaažid, mille autor on näituse kunstnik Merike Tamm. 

Näitusega “Palume lauda” uurib muuseum, kuidas on muutunud tallinlaste lauakatmise kombed viimase sajandi jooksul. Laudadel võib näha Nikolai Langebrauni portselanitööstuse, Riia portselanitehase ja ARSi toodangut, sekka ka esemeid Ukraina Baranivka ja Ternopili tehastest. Klaasnõud on Lorupilt ja Tarbeklaasilt.

Eksponeeritavad lauanõud ja söögiriistad pärinevad Tallinna linnamuuseumi, Eesti Rahva Muuseumi, Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseumi, Samovarimaja ning Priidu Nõmme kogust ja veel mitmest erakogust. 

Väljapanekut ilmestavad ka videointervjuud inimestega, kelle elus on lauanõudega seonduval eriline roll. Üles astuvad keraamik Liisu Arro, etiketinõustaja Maimu Hint, klaasikunstnik Toomas Mäelt ja teised. 

Näituse kuraator on Kristina Madisson-Laht.

Näitus avatakse 10. mail kell 17 Tallinna linnaelumuusumis.

Näitusega kaasnevad kuraatorituurid ja ajas muutuvat lauakatmiskultuuri avavad loengud. 

18. mail kell 15 tutvustab Tallinna linnamuuseumi kauane koguhoidja Ene Heimvell tallinlaste lauda katnud nõusid alates kõige varasematest kuni kaasajani välja. 

25. mail kell 15 toimub kuraatorituur näitusel “Palume lauda!” 

Septembris räägib etiketinõustaja Maimu Hint lauakombeist 1930. aastatel, 1980. aastatel ja tänapäeval, oktoobris kõneleb etnoloog Anu Kannike toiduharjumuste muutumisest, lauakatmisest ja etiketist sõjaeelses Eestis. 

Näitus “Palume lauda!” avatakse 10. mail kell 17 Tallinna linnaelumuuseumi 3. korrusel. Näitus on avatud kuni 31. detsembrini.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.