"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kui palju juhid kiirust ületades raha kaotavad? Algab piirkiirusest kinnipidamise kampaania (1)
29. aprill 2024
Transpordiameti 2023. aasta küsitlusuuringu järgi ületab kiirust 76% kõikidest sõidukijuhtidest. Foto: Ilja Matusihis

Mais ja juunis pöörab transpordiamet tähelepanu piirkiirusest kinnipidamise olulisusele, tuues tänavatele ja meediasse liiklusohutuskampaania “Õige kiirusega võidad!”.

Kampaania eesmärk on teadvustada, kui palju inimesed maanteel kiirust ületades raha kaotavad ja näidata, kui lihtne on õige kiirusega sõites raha kokku hoida.

“Sõidukiiruse ebasobiv valik on üks peamiseid liiklusõnnetuste põhjustajaid ja oluline õnnetuse tagajärgede mõjutaja. Ligikaudu 30% surmaga lõppenud õnnetuste üks peamine riskitegur on kiirus, kas siis lubatud kiiruse ületamine või teeolude kohta liiga suur kiirus,” selgitas transpordiameti strateegilise planeerimise teenistuse direktor Martin Lengi.

Transpordiameti 2023. aasta küsitlusuuringu järgi ületab kiirust 76% kõikidest sõidukijuhtidest – see on väga suur number. Uuringutele tuginedes võib öelda, et ainuüksi suurimad kiiruseületajad, keda kõikidest kiiruseületajatest on 3%, maksavad Eestis aastas lisakuluna kokku üle kaheksa miljoni euro.

Samuti mõjutab õige kiirusega sõitmine kütusekulu ja selle kaudu omakorda sõidukijuhtide tekitatud keskkonnajalajälje suurust.

Kampaania veebileht www.õigekiirus.ee annab ülevaate, kuidas õige kiirus ja rahaline võit omavahel seotud on. Lehe külastajal on võimalus oma isikliku auto kohta hinnanguline kulu teada saada. Kalkulaatori aluseks on Tallinna tehnikakõrgkooli logistikainstituudi teaduri Mihhail Kirejevi ja transpordiameti arvutused.

Kuni juunini on kampaania teavituskanalitena kasutusel televisioon, raadio, välimeedia ja internet. 

Kampaania põhisõnumiks on, et õige kiirusega sõites on meil kõigil võimalik raha kokku hoida. 

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Raha, raha - idiootide pealkiri ja kampaania
1. mai 2024 16:43
Inimelu on tähtis ja alati peaks see olema seotud inimesega, nimetades . nt. Vali õige kiirus -säästad elu! ....nüüd käib aga rahalugemine - k..... burgeri helbekesed