"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Renoveeritud paneelmajade elanikud peavad arvestama kopsaka remondilaenuga (21)
29. aprill 2024
Euroopa Liidu direktiivi järgi peavad aastaks 2050 kõik hooned Euroopas Liidus olema heitmevabad ja energiatõhusad. Foto: Kuvatõmmis

Rohkem kui pooled pealinlastest elavad paneelmajades, kuid kahjuks ei ole remontimata nõukogudeaegsed paneelikad enam väga ahvatlevad kohad, kus elada. Mõni vana maja on aga nii hästi korda tehtud, et nende energiamärgis ja väljanägemine annavad silmad ette nii mõnelegi uuele hoonele. Kas paneelikate kordategemine ongi meie tulevik ja kuivõrd see end ära tasub, uuris Minu Tallinna toimetaja Kristiina Kröönström.

1960ndate aastate alguses sai Kadaka külast Tallinnas kivilinn. Täpsemalt rajati selle asemele pealinna esimene paneelelamute rajoon – Mustamäe. Kortermajad, mis moodustasid kolm suurt linnaosa, ehitati vastu pidama pool sajandit. Tänaseks on see aeg möödas, aga majad püsivad püsti ja inimesed elavad sees. Siiski on aeg teinud oma töö. Kõige suurem probleem paneelikates on kõrged küttekulud, külmad toad ja läbiroostetanud konstruktsioonid, mis peaks kandma hoonete rõdusid ja varikatuseid.

„Hiljuti kukkus Lasnamäel alla üks rõdupaneel, mis võib tekitada väga ohtliku olukorra,“ tõdes Tallinna tehnikaülikooli ehituse ja arhitektuuri instituudi direktor Jarek Kurnitski.

Lisaks on kehv, õigupoolest olematu, ka nende hoonete ventilatsioon.

„Niiskes õhkkonnas, kui ventilatsioon ei tööta korrektselt, võivad seal olla ka tervisele ohtlikud niiskusprobleemid,“ selgitas CKE kinnisvarabüroo kinnisvaraekspert Taur Tärnov.

Kõik nimetatud puudused eemaldatakse tervikliku hoone renoveerimisega. Tallinna nõukaaegsetest kortermajadest on vähem kui 20% tänaseks korda tehtud. Kõige vähem Lasnamäel, kus saab remonditud kortermajade osakaalu lugeda ühe käe sõrmedel, kõige rohkem aga Mustamäel.

Toome näiteks ühe Mustamäel asuva uusarenduse, kus katusel on päikesepaneelid, energiaklass B, kuid tegelikult päris uus see maja ikkagi ei ole. Tegu on korda tehtud 60-aastase paneelelamuga. Maja on soojustatud, uute rõdude, akende ning kütte- ja ventilatsioonisüsteemiga. Trepikodades vahetati välja iga korteri välisuksed. Uuenduskuur tehti isegi keldris. Ühistu juhi sõnul on maja küttekulud remondieelse ajaga võrreldes vähenenud pea poole võrra. See-eest maksavad elanikud aga remondilaenu, keskmise kahetoalise korteri puhul on see iga kuu umbes 80 eurot.

Kas elanikud on kujunenud olukorraga rahul?

„Meie oleme väga rahul. Kõik puudused, mis olid, said likvideeritud. Võib isegi öelda, et kihelkonna ilusaim maja. Mina ei tea siin ümbruses teist niisugust renoveeritud maja,“ kinnitas majaelanik Helju.  

„Toad on soojemad, ma keeran radiaatorit isegi maha,“ sõnas majaelanik Niina.

Erinevalt nendest prouadest on üle Tallinna paneelmajades ka neid elanikke, kes pole kindlad, et suudavad rahaliselt laenumaksetega toime tulla ja seisavad seega maja remondile vastu.

Euroopa Liidu direktiivi järgi peavad 2050. aastaks kõik hooned Euroopas Liidus olema heitmevabad ja energiatõhusad. See tähendab, et igal juhul ootab kõiki Tallinna paneelmaju ees suuremat sorti remont. Tänaste ehitushindade ja laenuintresside juures tähendab maja tervikrenoveerimine juba kaks või isegi kolm korda suuremat laenumakset, kui äsja näitena toodud Mustamäe tee kortermaja puhul.

„Kui mõtleme viis aastat ettepoole, siis ilmselt viie aasta pärast tänane laenumakse tundub jälle naeruväärselt odav, sest hinnad on vahepeal jälle nii palju tõusnud. Siin peavad korterühistud omama ka natuke pikemat vaadet, tõesti täna on see tegevus suhteliselt kallis, aga kuna hinnad kipuvad meil kogu aeg tõusma, ka energiahind tõuseb, siis inflatsioon lihtsalt sööb need laenumaksed tulevikus väiksemaks,“ sõnas Tallinna tehnikaülikooli ehituse ja arhitektuuri instituudi direktor Jarek Kurnitski.

Olgu vahepõikena näiteks toodud Rakvere linn, kus on praegu vaid mõned üksikud renoveerimata paneelmajad. Kurnitski sõnul on sealne kohalik linnavõim ühistuid renoveerimisteemadel juhendanud ning õigel ajal on saadud jaole ka riiklike toetuste osas. Tallinna puhul arvab ta, et mägedes võib meid praeguse tempo juures oluliselt parem pilt oodata alles 2060. aastal.

Kommentaarid (21)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Tõde
3. mai 2024 09:55
Eks ole see nii, et potjomplikku renoveerimisvuntsimist tehakse sellepärast, et korterid on omandis. Keegi ei suuda omanikele neid kortereid välja maksta ja lammutamise eest veel pealegi tasuda. Keegi ei uuri maja seisu, odavam on ehitusfirmaga läbi rääkida ja laenu võtta ning palvetada, et maja peab vastu kuni korter müüdud vm. Korteriomand on osutunud kohutavaks taagaks lammutamisele kuuluva maja korral. Parim lahendus oleks uue kortermaja ehitamine vana asemel kuhu saadakse uued korteris ja seejärel vana lammutamine. See potjomkin mida tehakse on hullumeelne ja ohtlik nendes majades elavatele inimestele
eM
3. mai 2024 09:02
Valgevenemaal riik likvideerib kõik paneelmajad ja tasuta elanike jaoks ehitab uued majad. meie riik nagu ikka
Sille
2. mai 2024 18:54
Lasnamäe paneelikaid on kurb vaadata, Mustamäe, Kristiine on kõik kenasti renoveerotud! Ja mis tähendab omanikuna kallis, kui omad kinnisvara, siis peaks ka kohustus olema! Ega üürikas elamine odavam ole, parem investeeri oma kinnisvarasse 100-150 renoveerimislaenu maksta, ei peaks ju palju olema!
agaaaaa
2. mai 2024 13:41
ütleks vastupidi, algsel kujul säilinud ja laenuvaba ning soodsat elukeskkonda pakkuv vana paneelikas on kordades atraktiivsem elukeskkond kui seesama maja + totaalselt ülehinnatud (ja enamasti seejuures kole) remont.
Ene Reitel
2. mai 2024 13:12
maja tervikrenoveerimise puhul maksaks praegu 2- toalise korteri renoveerimine vähemalt 200€ kuus + kommunaalid ja nii 20a järjest.Ettevaates suurenevad pidevalt komm.kulud.Renoveerida tuleks vastavalt vajadusele ja niipalju kui K/Ü rahakott seda võimaldab. Ei saa ära unustada, et elanikud on eelnevalt pidevalt investeerinud oma paneelikasse.Nait. oma rahaga soetatud uued aknad ,uksed rõdud kinni ehitanud jne.Ja nüüd ühtäkki maja täisrenoveerimine - mis kriipsutab maha kõik majaelanike poolt tehtud investeeringud.
Joonas
1. mai 2024 19:01
Küll on hea, et Mustamäed ehitades ei kasutatud rõdude ja lodžade piiretena betoonist paneele,vaid olid tsementplaadid, mida nüüd vahetstakse renoveerimise käigus plekktahvlitega.
Ha, ha!
2. mai 2024 07:04
Ära hõiska midagi, plekktahvel lõikab alla kukkudes pea otsast nagu giljotiiniga!
arvajamees
1. mai 2024 18:06
Ja kui pole remondilaenu,väänatakse üürnikele kommunaalidesse tunduvalt kõrgem remondifondi sumna.Tegelikult peaksid omanikud seda ka ise maksma,sest korter ei jää ju üürnikule.
EV on hooldekodude kohti vajaka .....
30. apr. 2024 16:35
50000 ühikut (EV ju inimesi ei eksisteeri, kui eksisteeriks siis nii ei käitutaks). Kui elas Hardo Aasmäe , olid visioonikonverentsid , kus esinesid erinevatest riikidest spetsialistid ja Eestist , ka väga tunnustatud inimene hr.Karl Õ. ,ja seal jäi kõlama - see päev on lähedal, kus neid paneelikaid tuleb hakata lammutama ja Mustamäe algaastate omad juba selles eas , liigne raskuse riputamine võib hakata seina väljavajumist soodustama. Teine võimalus, mida mujal on ositi kasutatud - ehitatakse vabale pinnale uuselamu samas rajoonis , ka võimalik kinnistul- kõrvale ning kõik vanas hoones olijad saavad õiguse oma krt. ärahinnatult vahetada (ka suuremast väiksemaks, odavam komm.kulu ) sissemaksuks uues, arendaja saab vastu endise krundi. Ja saab ehitada sinna lammutamisel , uue elamu. Ja nii hakkab vahetus toimuma. Samuti on võimalus, et krt. annab vanas majas omanik ära ja saab vastu uues , krt., kuid väljaostmist ei toimu ja krt. jääb hiljem KOV. EV on mindud teist teed - võtke võlgu , aeg on teil kärvata näljas , renoveerige ja toitke neid 20000.- kuupalgaga ametnikke, nõunikke, nõukogude liikmeid jne., Nende kaudu ehitatakse praegu kõikjal- KOV laialipaisatult , ja keegi ei taha sellises kohas elada, kus sul võimalus ainult taksoga või autot omades saada ÜT kasutada või kauplusesse , arstile. Sind lõigatakse maailmast ära. Vanadele majadele pressitakse aga võlgasid peale - sest siis on kindel , et nendesse majadesse ei tule keegi noorem elama.... Miks tasuda mõttetut laenu 10 või rohkem aastat. Laenu suunis on määratletud - mida sa pead tegema , mitte pole sinu valik- mida sa teed suures majas, vajalikuimana. Pealegi jäi seal visioonil vaikimisi kõlama - need vanad paneelikad on võimalik energiamärgise C klassini tõsta ja mitte rohkem. Igasugune ventilatsioon soojuse tagastamisega - on idikate väljamõeldis. Muuseas, võrdlusandmeid pole võimalik saada KÜL ega Kredex , sm. Mardi nokutas ka pead ühel teisel esinemisel- ei tulnud sealt vastust. Seega on see tummine vale. Kindlasti on maju , mis on võimalik päästa ja kasutada veel 30 aastat. Ning mingisugune rekkimine on norm. Ise olen lasknud ühel majal teha rekkimise koos rõdudega , soojustus 70% (ülejäänud on ju põhiliselt klaas, aknad:)) ja naabruses , samaväärsed tehtud siis ilustamiseks 90% (aknad on ikka jäetud) - ja tulemus (sundventileerimist pole, on loomulik süsteem nagu oli) - Teate , soojakulu on meie majal väiksem kui neil "suurustajatel" . Võlga meil pole! Meil on toas nii õhku kui sooja 23..24 C . Nüüd saabus uus juhatus majale - esimene asi , oops , hakkame tegema ?, mida - tuttavate ja pankurite soovituslikke firmasid nuumama - et pesat neile raha ? Kohutav on see tänapäeva tatikate süsteem - ära koli sellisesse majja , kus sa pead kohe suuresti renoveerima hakkama rahapesuks ... - sellistele juhatustele peaks kuni laenu äramaksmiseni sel majal minema seee makse kaasa kui varem ärakolib! Sest nad ongi odaval pinnal , laenu võttes -eesmärk on sel sokutamisel - saada suurasulates head töökohad ja siis maja ehitamisel lobistatud soodused , teistele laenu selga veeretamisel... See on meil pätiriik. Too oli Lasnamäe tüüpprojekt, otsige Harju Elus lugu üles. Teise maja aitasin , nagu Vabaõhumuuseumis - kolhoosiaegne 2 kordne elamu , soojustada - puistevill katuse alla pööningule , 8 krt. elamu, ja seinte süstimine (3 päevaga valmis) ja esimene tulemus - toas püsib ühtlane temp. 20 C juures , varem oli peale kütmist 26 ja langes 14 tunni pärast 17 juurde. Maksis - need inimesed võtsid kuulda , ja see oli taskuraha nö., pakkumised olid 65 tuhat +km, tegelikkuses kulutasid nemad max. 1700 krt. kohta . Soojusaudit ei maksnud ka mitte 3000 nagu ahvidel, vaid normaalne firma ja 200. See riik ei armasta oma inimesi. Koorib kui kirik kümnist! Ja Vabamüürlastest kaabakad mõisnikud. Olge tublid ja ärge mine alt - muidu olete ametlikult lollid veelgi rohkem kui need kes Pakiautomaati käivad oma tuhandeid panemas :)! Jumal aidaku Teid tervise juurde(mõistuse).
Kats
30. apr. 2024 06:35
Aga et keegi Brüsselis hambaid näitaks ja ütleks - kui tahate et teeme, siis andke raha, seda ei ole. Karkass amortiseerunud, mis toimub sees ei tea keegi. Renoveerimine on poole peal ja sees lagedes-seintes praod. Rõdud võeti maha aga pannakse uued asemele, nagu see vaht mille külge neid nüüd kinnitama hakatakse oleks kuidagi etem? Ma nagu vaikselt tahaks avada kihlveo kas maja peab renoveerimise lõpuni vastu või kukub enne puurimise ja vibratsiooni tõttu kokku. Muidugi oli minu arvamine see, et maja tuleks lammutada ja uus ehitada aga ... Ma ei ole ekspert.
Mis raha?
30. apr. 2024 07:25
Euroopas on normaalne, et kellel raha ei ole kolib tühermaale koos õigusega põletada seal sooja saamiseks vanu kumme ja kilekotte nii palju kui süda lustib, sest tühermaaelanike puhul heatahtlikud euroametnikud rohe- ja kliimanõuete täitmist ei nõua! Aga kõigil ülejäänutel tuleb oma taskud kasvõi pahupidi pöörata, kuna põhja lastud euromajandusel enam muu kui renoveerimise pealt varsti midagi teenida polegi, samal ajal kui euroametnike ja renoveerijate rahahimu aga aina kasvab!
Mustmgilane.
30. apr. 2024 03:48
Autor ajab sassi Osarenoveerimise ja Täisrenoveerimise. Nendel renoveeritud majadel on ju seestpoolt kõik pilbasteks. Seinad, laed, põrandad. Mitte ühtegi maja pole röntgenläbivalgustatud, et sisekülmasildu avastada. Ja ilma põrandate, lagede, vaheseinte uuesti valamist neid külmasildu kinni ei saa. Nii, et mingit täisrenoveerimist pole olemas. Üks asi veel, paljudele majadele pangad enam laenu ei snna kuna keegi ei suuda seda kinni maksta. Tean reaalselt sellist maja ja ise kogutakse Remondifondi.
Mustamäelane
29. apr. 2024 23:05
Vabandust aga kas EV ja Tallinna linn mõtleb sellele, et kui pensionäridel pole sellist pensioni, millest seda laenu maksta, tõstate puu alla?
no
30. apr. 2024 10:40
puu alla küll kedagi ei tõsteta. Selleks on kodutute varjupaik.
Täpsustus
30. apr. 2024 17:21
Kodutute varjupaigas saab vaid ööd olla, muul ajal tuleb ikka puu all kükitada kui just ise selleks mõnd muud kohta ei leia. Aga tõstetakse ainult oma endise kodu ukse taha. Isegi politsei ei hakka kedagi kaugemale vedama. Polevat selleks ressurssigi.
Kommentaari kirjutamisel
29. apr. 2024 23:01
EI OLE MÕTET,SEST MEIE TALLINNA LINNAPEA AETI MINEMA.👹
siiski
29. apr. 2024 17:29
tugevate teadmistega teadlased sõnavõtnud ja hoiatanud vanade elamute enne 1992.a. ehitatud, et liigne paneelmajade, tellismajade soojustamine toob umbsuse ja ilu pärast teha pole mõtet, raskused võivad niisamuti kutsuda esile seintepaneelide või telliste väljalangemist ositi ja ventileerimissüsteemide ehitamisel paneelelamuid ei saa "juustuks" puurida. Vanadel majadel ei ole võimalik saavutada ei A ega B gruppi, arvestades vanust ja teadmata kestvust, milline on ületanud tänaseks nominaali 50...60 aastat.
...
29. apr. 2024 17:24
Mõelda vaid - kapitalistlikus Eestis ei ole me suutelised isegi uusi paneelmaju ehitama, vaid renoveerime vanasid, mis nõuka aja normide kohaselt on ammu aegunud.....
Teadmiseks
29. apr. 2024 19:02
Uusi paneelmaju on kerkinud viimastel aastatel Tallinna nagu seeni peale vihma! Terved uued mikrorajoonid üle linna laiali. Mõni maja ehk ka Tartusse, täpsemad andmed selle linna osas puuduvad. Aga ülejäänud Eestis pole ju majanduslikult otstarbekas ehitada, kuna nii rahvas kui elu seal vähehaaval hääbuvad. Kui, siis võib ju mõne kasarmu välisvägede kohalemeelitamiseks ehitada, umbes nagu linnupuure siia sinna rändlindudele! Aga muidu laseme parem loodusel ja liigirikkusel omatahtsi taastuda.
Kurb
29. apr. 2024 16:57
Kui mul on 2toalises talvel kommunaalid niigi 180€ ja lisaks veel remondilaen siis ei ole nagu mõistlik ju...sest arvata on et 20 aasta pärast vaja uus laen võtta..kunagi 10 a tagadi tehti ju otsaseinad ja kui uus renoveerimine tuli siis kisti kõik maha ja tehti terve maja soojustus...riik või omavalitsus peaks tagadtamatut laenu või oma kuludega need majad renoveerima pigem
....
29. apr. 2024 17:26
mul on kahetoalises lisaks kommunaalidele juures remondilaen 90 eurot...