Soome koristaja sai suure lotovõidu, tuli töölt ära, aga siis jäi raskelt haigeks

45-aastane Katja silitab käes sinilillelist kohvitassi. 6000 eurot maksnud portselanist lauanõud oli üks esimesi oste, mille ta sooritas pärast seitse õiget lotovõitu.

Kui ta peaauhinna võitis, töötas ta koristajana ja oli väikese lapse ema, vahendab Yle.

Lotovõit tähendas talle – nagu paljudele teistele soomlastele – unistust paremast elust, sest koristaja palk polnud kuigi suur.

See tuli õigel ajal. Meil oli abikaasaga toona rahaga väga kitsas, meenutab ta 18 aasta tagust võitu.

Kaks kolmest soomlasest mängivad vähemalt aeg-ajalt hasartmänge.

Soome hasartmängude ajalugu uurinud dr Riitta Matilainen ütleb, et hasartmängupiletite täitmist on peetud odavaks ja lihtsaks ajaviiteks ka siis, kui rahaga on olnud kitsas.

Lotofirma Veikkause uuringute kohaselt on inimesed kitsastel aegadel valmis mängimise osas järeleandmisi tegema.

Statistika näitab aga muud. Hasartmängude mängimine kasvas näiteks 1990ndate aastate majanduslanguse ja 2000ndate aastate finantskriisi ajal.

Kui muid asju pole võimalik teha, on mängimist jätkatud, selgitab Matilainen, kes töötab EHYT ry ainete kuritarvitamise ennetamise hasartmängusõltuvuse üksuse juhina.

Katja jaoks oli ootamatult rikkaks saamine argine hetk. Oli pühapäeva hommik ja kolmeliikmelises peres käisid tavalised hommikused toimetused.

Naine jagas 746 000 euro suuruse tulu oma toonase abikaasaga pooleks. Mõlemad said ise otsustada, kuidas oma raha kulutada.

Pere elas toona ühes Edela-Suomi alevikus eramajas. Kõigepealt maksid nad laenu, renoveerisid oma kodu ja vahetasid auto uuema vastu.

Mõni kuu pärast võitu lahkus Katja koristaja ametist. Otsust mõjutas asjaolu, et ülemus rääkis lotovõidu uudise välja töökollektiivile. Pärast seda tööõhkkond muutus.

Koju oli lihtne jääda, sest ma ei pidanud iga senti teenima. Puudus valus tunne, kuidas arved tasutud saavad, sõnab ta.

Tagantjärele arvab Katja, et kulutamine läks ühel hetkel käest ära.

Ta ostis asju, mida ta varem ei saanud endale lubada. Oma lähedastele ostis ta pikamaareise, kus ööbiti viietärnihotellides.

Lisaks soetas ta investeerimiskorteri.

Jah, sa pidid ka kõik mittevajalikud asjad ostma ja siis andsid need ära, kui teadsid, et saad rohkem osta. Samas ma ei kahetse midagi, sõnab naine.

Hasartmängude mängimine on viimase nelja aasta jooksul veidi vähenenud, kuid samal ajal on hasartmänguprobleemid suurenenud.

See selgub hiljuti Terviseameti poolt avaldatud uuringust.

Veikkause kommunikatsioonijuht Pipsa Öhman ütleb, et üldine majanduslik olukord mõjutab mängimist üsna piiratult. Miski ei viita sellele, et majanduslanguse ajal mängitaks rohkem õnnemänge.

Kui raha napib, loodavad mõned inimesed siiski mängudele.

Hasartmängukahjude üksuse juht Riitta Matilainen märgib, et hasartmängud ei ole kunagi lahendus probleemidele.

Mängud on tehtud nii, et korraldaja võidab praktiliselt alati. Seda ei tohiks kunagi pidada teenimisvahendiks, sõnab ta.

Katjat on õnnistatud muinasjutulise õnne, aga ka märkimisväärsete raskustega.

Tal on diagnoositud haruldane autoimmuunhaigus ITP ehk idiopaatiline trombotsütopeenia. Haigus pole palju tavalisem kui loteriivõit.

ITP tõttu on tema veres normist väiksem trombotsüütide ehk vereliistakute arv, millega kaasneb ka verejooksu oht. Aastaid pole Katja julgenud noaga leiba lõigata, sest väike lõikehaav näpus võib viia haiglasse.

Kolm aastat tagasi haigestus ta vähki. Yle on patsientide aruandeid näinud.

Olen mitu korda mõelnud, miks kõik need asjad minuga juhtuvad. Arvan, et igaühele antakse midagi head ja midagi halba, sõnab ta.

Praegu elab Katja koos oma uue abikaasaga Nousiainenis ja on oma viieaastase autistliku poja hooldaja. Tema eelmine abielu lõppes loteriivõidu ajal lahutusega.

Võiduraha on ära kulutatud, kuid Katjal on alles investeerimiskorter ja koju ostetud esemed. Pärast töölt lahkumist naasis ta uuesti tööellu, kuid pidi terviseprobleemide tõttu uuesti töölt lahkuma. Tema unistus on leida töö, millega ta saaks hakkama hoolimata piirangutest.

Katja jätkab lotoga mängimist.

Võiduvõimalus on paeluv, isegi kui raha ei kõrvalda kõiki probleeme.

Raha tõi ajutist leevendust, kuid õnne see ei too, sõnab naine Ma võiksin kohe õue telki kolida, kui terveks saaks, lisab ta.

Kommentaarid
(Külastatud 7,963 korda, 2 külastust täna)