"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
300 000 romu ja fantoomsõidukit. Romudest vabanemine läheb lihtsamaks (1)
28. aprill 2024
Tulevikus aga saab registrist lammutustõendita kustutada sõidukeid, mis on hävinud või mille asukohta omanikud ei tea – seda kuni 2025. aasta lõpuni lõivuvabalt. Foto: Pixabay

Nõnda nagu vahendas Maaleht, saaks kliimaministeeriumi eelnõu järgi edaspidi romusid lihtsamalt registrist maha võtta.

Meil on liiklusregistris pea 300 000 peatatud kandega sõidukit, millest mingi osa võib olla renoveerimisel, aga suur osa on lihtsalt romud või juba varuosadeks müüdud. Praegu pole võimalik sõidukeid registrist kustutada lammutustõendita.

Tulevikus aga saab registrist lammutustõendita kustutada sõidukeid, mis on hävinud või mille asukohta omanikud ei tea – seda kuni 2025. aasta lõpuni lõivuvabalt. Automaatselt kustutatakse 2026. aasta novembrist registrist aga need sõidukid, mille registrikanne on sama aasta 1. juuli seisuga olnud peatatud kauem kui seitse aastat.

Lisaks veel, et kui seni peatati sõiduki registrikanne automaatselt, kui oli möödunud kaks aastat tehnoülevaatuse ja liikluskindlustuse kehtivusest, siis edaspidi kanne automaatselt ei peatu. Kui omanik ei soovi sõidukit kasutada, tuleb otsustada, kas sõiduk müüa või lammutuskotta viia. Taust on muidugi see, et kõik sõidukid, mis registris kirjas, lähevad automaksu alla. Sealhulgas romud ja ka nn fantoomsõidukid, mida ei pruugi enam füüsiliselt olemas olla. Kahju on muidugi inimestest, kelle jaoks mingi vana seisev auto, mis aianurgas kedagi ei sega, kujutab endast emotsionaalset väärtust. Nüüd tuleb aga maksu surve all sellest lahti saada.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Kahjuks laia Silmaringiga
29. apr. 2024 13:47
Oot, mis riigiga meil siis tegemist on? Et ehitades omale sõidukit Või hoides (Jahh, mul on ka aias pakkudele tõstetult ja sinna sõitis See ka omal jõul Hiljuti, aga muidu maanteed pole näinud pea 10 aastat), et siis maksa selle asemel et saaks korralikult ja omas tempos hingama (turvaliselt ja sära silma toodavalt) saada?!? Lööks parem küüned neile "tarkadele" istmikku ja siis küsiks selle kisa eest mis ülevalt lahti pääseb süsiniku maksu!! Nu kui nad vaid ja ei hingelda on ju süsiniku jälg väiksem, aga näe Vara eest maksu küsivad!?! Kuigi on ju soetamisel ja töös hoides nagunii makstud: aktsiisid, ja käibemaksud (iga toode alates aknapesust ja shampoonist ning lõpetades rehvide vahetusega, kõigile teenustele ja toodetele on juba lisatud KM... Ja siis võrdleme elektri hinda põhjapoolsetes ja võrdleme ka sissetulekui nende samadega!! Kisub vist MÄSUKS ja sealt edasi on karta veel ühe S-i liitumist...