Vald takistab Metsküla erakooli asutamist

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Foto: Malle-Liisa Raigla

 

Foto: Malle-Liisa Raigla

Lääneranna vallavalitsus ignoreerib Metsküla erakooli asutajate soovi arutada kohalikule omavalitsusele kuuluva koolimaja rendilepingu tingimusi.

„See on puhas kius,“ ütles Metsküla koolijuht ja erakooli asutava MTÜ Metsküla Kool liige Pille Kaisel neljapäeval Lääne Elule. Paar tundi enne seda oli Lääneranna vallavolikogu keeldunud Metsküla koolimaja rendilepingut arutamast.

„Majanduskomisjon arutas erinevaid kirju. Meil ei olnud ühist seisukohta,“ ütles Lääneranna vallavolikogu majanduskomisjoni esimees Hardi Pikkmets istungil. – „Majanduskomisjon seisukohta kujundanud ei ole. Mida me siin arutame,“ märkis Lääneranna vallavolikogu esimees, vandeadvokaat Armand Reinmaa. Vallavolikogu otsustas, et lepingut arutatakse kuu aja pärast.

Kohaliku omavalitsuse veskid jahvatavadki aeglaselt, aga rendilepinguga on kiire: et koolitusluba saada, peab olema hoone, kus kooli pidada ja seda tuleb haridus- ja teadusministeeriumile tõendada lepinguga.

Koolitusloa taotlus tuli sisse anda 1. aprilliks, mida aga pole, on leping. Metsküla kultuuriühing on püüdnud lepingut sõlmida mullu sügisest peale, aga see pole õnnestunud. Kõigepealt leidis vallavalitsus, et lepingu võib sõlmida, aga kooli seal pidada ei tohi. Läbirääkimised venisid kuude kaupa. 28. märtsi istungil otsustas volikogu, et lapsevanematel tuleb maksta renti: 500 eurot sisustuse ja 500 hoone eest. Lapsevanematele tuli see nagu välk selgest taevast, sest seni rendist juttu ei olnud.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
112 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nojah
5 päeva tagasi

Ei tule seda koolikest

Mati Põdra
4 päeva tagasi
Reply to  Nojah

Võltspunase peaga vanamutt läheb 1.septembril suurest vihast lõhki, koos oma fänniklubiga.

Chicago
4 päeva tagasi
Reply to  Mati Põdra

…ja mati nutma jäi,kui metsaküla uksed kinni jäid…

Sonderkomando SS leutenant Hasser
11 päeva tagasi

Debiilikud teevad kooli…
Tore muinasjutt lihtsalt…

asjalik
11 päeva tagasi

Ei saa nad seda uut Lihula koolimaja tehtud, ära muretse.

Uhjah
10 päeva tagasi
Reply to  asjalik

Küll see Lihula kool tuleb . Ja küll see metsaküla kool oma uksed suleb

Uno
7 päeva tagasi
Reply to  Uhjah

Ootan põnevusega!

Selge
12 päeva tagasi

Otsitakse põhjust kuidas seda erakooli mitte avada, teades et sellest nagunii asja ei saa

Kas see..
12 päeva tagasi
Reply to  Selge

…on omavalitsuse ülesanne?

Äkki siis prooviks Lihula ümbrusse kerkivaid mustvälju ka torpedeerida?

Lihula saab kaardil mustaks auguks, imeb kõik endasse isegi valguse väljaspool.

Kõik täiesti kasutu!

Vale pealkiri
14 päeva tagasi

Vald ei takista selle erakooli loomist ju – nõusolek anti, ka renditingimused esitati. Edasi sõltub ju kõik vaid asutajatest, kes paistab et kuidagi selle asjaga hakkama ei saa või puudub rahval huvi seda erakooli ülal pidada e. ei taheta lisaraha omast taskust maksta

Napak
14 päeva tagasi
Reply to  Vale pealkiri

Vale jutt sul.

Vale-IRW
14 päeva tagasi
Reply to  Vale pealkiri

Poliitikud ikka valetavad, miks siis pealkirjad ei või sama teha? Vale on vaba.

Napak
14 päeva tagasi
Reply to  Vale-IRW

Kõige suurem valetaja on punasepeaga irw.

Mati Põdra
12 päeva tagasi
Reply to  Napak

Võltspunase peaga.

mnjaa
14 päeva tagasi

mõnele juristile kohe meeldib teha nägu, et ei saaks nagu aru, et teemasid arutataksegi enne seisukoha kujundamist. Kui seisukoht on kujundatud, mis seal enam arutada oleks. Nii et jokkimine täistuuridel. Eks kõik tuleb tegijale kunagi kuhjaga tagasi…

Ülo
15 päeva tagasi

Demograafiline olukord läheb Eestis aina hullemaks, lapsi sünnib järjest vähem ja tulebki karme otsuseid teha. Koole suletakse tulevikus kahjuks veel. Metskülaga on “tore” lugu- ühelt poolt kaevatakse kohtuotsus järgmisesse kohtuastmesse ja teisalt soovitakse tasuta vara?! Esimene kohtuaste põhjendas põhjalikult oma otsust. Kui on soov teha erakool, siis milleks kulutada raha kohtus käimisele, kui võiks seda kasutada erakooli loomiseks ja pidamiseks??? Praegu jääb mulje, et tegelikult erakooli teha ei taheta, vaid loodetakse, et järgmine kohtuaste toob paremaid otsuseid…

IRW
15 päeva tagasi
Reply to  Ülo

No see lootus on ju juba hääbumas- esimesed selleteemalised ringkonnakohtu otsused on olnud valdasid toetavad. Seda enam et sel metsakülal on veel oluliselt vähem argumente(ütles kohus ju selgelt- tegu pole kodulähedase kooliga)

Napak
15 päeva tagasi
Reply to  IRW

Küll sind varsti kodulähedasest töökohast ka maha võetakse.

Hunt
14 päeva tagasi
Reply to  Napak

Mina kodu lähedal ei murra.

Kohalik
15 päeva tagasi
Reply to  IRW

Otsused mis nagu cope paste, kõikidele kohtulahenditele. Kohus isegi ei vaevu vaagima, vaid paneb kõikidele ühe puuga, nii üle Eesti. Pigem suurem teema ja vastasseis valla tegemise suunas, siin tehakse ära ja siis kaagutame aga me kaasasime rahva. Aeg lõpetada poliitturism ja valedega saanud võimule volinikud. Need sinisilmsed valijad võivad pöörduda teises suunas, ära tehtud jama jääb meelde.

IRW
15 päeva tagasi
Reply to  Kohalik

Kuna seal metsakülas on hariduse tase madal , siis seletan- kohus ei vaagi emotsioone, kohus vaatab vaid kas otsused on tehtud seadusi järgides

Kohalik
14 päeva tagasi
Reply to  IRW

Küsin vastu, mis mõõdupuuga mõõdad haridustaset? Kas see on mingi stogma mis paneb seda tegema? Tooge ette milline kool vallas on ülivõrdes hea haridustasemega! Kas nüüdseks kuulutatud Lääneranna gümnaasium saab selleks? Vastan ei, sest kooli teeb kooliks lapsed, neid toetav vanem ja pühendunud õpetaja, ühtki nö last kes ei suuda programmi omandada, ei pane õppima ka ülivõrdes hea pedagoog. Jätan teile võimsluse jaurata teemal mida te ei tee mulle vastupidi selgeks. Punkt!

Napak
14 päeva tagasi
Reply to  IRW

Küll on paha lugu, et edna kommentaarile ei saa plussi panna? Saabb kolme asemel ainult kaks.

WRI
14 päeva tagasi
Reply to  IRW

Jumal olgu tänatud ja kiidetud selle eest, et IRW-ilgi hariduse tase kõrge on.

Napak
14 päeva tagasi
Reply to  WRI

Mina näen siin tema puhul ammu alanud taandarengut.

WRI
14 päeva tagasi
Reply to  Napak

Ikkagi areng ; )

Napak
15 päeva tagasi
Reply to  Ülo

Kulla Ülo-nimeline. Metsküla kooli tegijate näol on tegemist sama valla elanikega, kelle kaasomandis antud koolimaja on.

Retinnalfantaasia
15 päeva tagasi
Reply to  Ülo

Hämmastav, kuidas ei saada aru, et vallavolikogu moodustamise aluseks oli valimislubadus kool alles hoida. See on kommiraha otsus. Teisalt pannakse täpselt samas kehvas demograafilises olukorras paika plaan ehitada uus koolimaja, mille kogumaksumus on suurem, kui valla aastane kogueelarve. Kellele seda, aastakümneid tulevikku vaatavat kooli vaja on? Siin pole demograafia argumendiks? Lasteaed on pooltühi, ilmselt peale seda, kui vald on 5 aastat laenu maksnud, leitakse, et vaja on uus ja väiksem lasteaed ehitada. Rumal, lammutamiste kaskaad. Valla ülesanne oleks siin riigile pinda käia, aastaid ja järeleandmatult, vajadusel kohtus käia. Mitte oma inimestele keerata. See OV ei saa aru, mis on tema… Loe rohkem »

Napak
14 päeva tagasi

Näitab saamatust. Oskamatust üldse midagi arvestada.

Tigedik
13 päeva tagasi

Kas koolid olid valimistel ainupunkt või? Kuigi järgmistel valimistel kujuneb see punktiks 1 , siis koole see enam lahti ei tee. Järgmine koosseis peab pigem tegema otsuse kas sulgeda virtsu või kõmsi ja lihula gümnaasiumiosa

IRW
13 päeva tagasi
Reply to  Tigedik

Tigediku tarkus on tähelepanu väärne . 12 points 👉👈 👉👈 👉👈

Kaks esimest punkti
13 päeva tagasi
Reply to  Tigedik

Aga palun! Ka ülejäänuid punkte, mida on 17 lisaks, pole ellu viidud, hea, et teemaks võtsid…
1.Seisame selle eest, et meie lastel on jätkuvalt võimalik koduvallas saada kvaliteetset alg-, põhi- ja gümnaasiumiharidust kaasaegses õpikeskkonnas.

2.Ehitame Lihulasse uue kaasaegse koolihoone valla hariduskeskusena. Varblasse, Koongasse ja Virtsusse kavandame multifunktsionaalsed hooned. Kõmsi, Lõpe ja Metsküla koolis jätkame alghariduse andmist.

Ei...
13 päeva tagasi

…no valimised olid aastal 2021. Maailma geopoliitilne olukord on peapeale keeratud vahepeal. Kõik muutub, inflatsioon on laes, majandus langeb, ehituste hinnad on laes – ei ole aeg ehitada lihtsalt. Kõik suurprojektid riiklikult on kärpeid saanud. Teedeehitust sel aastal on väga vähe jne. Kaitsekulutused on varsti 5%. Lisaks pole vaja Lihulasse uut koolimaja, sest sellest sõltuvad 5’ks aastaks peale ehituste algust kõik muud asjad – muid asju ei toimu. Samas on toimivad koolimajad olemas, aga neid suletakse, müüakse kommiraha eest. Igasugusele kainele loogikale vastupidine tegevus. Lisaks oli Lihula koolimaja remondiks riigilt 2 miljonit olemas – sellele muidugi vilistati ja järgiti OMA… Loe rohkem »

MÕISA VEINIKELDER
13 päeva tagasi
Reply to  Ei...

Lisan veel paar lihtsat asja: veiniusk ja kuus “Vana Tallinna”. Ja ongi olukorrast pilt koos.

Kohalik
13 päeva tagasi

Koonga kohitseti 6klassiliseks,Lõpe üldse kinni ja kogukonna hoonest võite üldse unistada, Suured sõnad ja lubadused.

Teadmiseks
13 päeva tagasi
Reply to  Kohalik

Koonga muutub(nagu Varblagi) alles 1 sept 6 klassiliseks

Kohalik
13 päeva tagasi
Reply to  Teadmiseks

Teame teame, pole aeg kaugel kui tõmmatakse 4klassiliseks.Pange tähele, küll leiavad võimaluse.

Mati Põdra
12 päeva tagasi
Reply to  Kohalik

Asjad ongi niimoodi orkestreeritud. Varblasse on näiteks jäämas praeguse 45 õpilase asemel 17.

Johhaidii
10 päeva tagasi
Reply to  Mati Põdra

45 õpilasega põhikool? 5 õpilast klassis?

Venku
15 päeva tagasi

Miks osa Lääneranna valla lapsi ei täida koolikohustust???

Napak
15 päeva tagasi
Reply to  Venku

Miks sa laupäeva õhtul sigalakkutäis oled ja mingit jama trükid? Esmaspäeva hommikuks kaineks saad, hakka tegelema oma asjadega. Pole sinu asi ilmaasjad, millest sa oma puuduliku aju tõttu ööd ega mütsi ei taipa.

Mati Põdra
14 päeva tagasi
Reply to  Venku

Kui koolikohustuse mittetäitmise tulemuseks on ridamisi edukalt sooritatud asju nii üld- kui huvihariduse valdkonnas, võikski ehk koolikohustuse mittetäitmine kujuneda üldiseks normiks.

Irw ja tema sama atrofeerunud ajudega klaköörid ei suuda aru saada, mis tegelikult motiveerib õppima.

IRW-i klaköör
14 päeva tagasi
Reply to  Mati Põdra

Palju õnne, Tiina!

IRW
14 päeva tagasi
Reply to  Mati Põdra

Muidugi- elagu anarhia, korra ema!

IRW-i klaköör
14 päeva tagasi
Reply to  IRW

Palju õnne, Tiina!

Napak
13 päeva tagasi
Reply to  IRW

Kas ta elab Aia tänaval?

Mati
15 päeva tagasi

Mis tähendab #vald takistab#. Hea asja eest tuleb maksta, summad ei ole ju müstilised. Tasuta lõunaid ei ole olemas.

1 euro
15 päeva tagasi
Reply to  Mati

Massu meierei.

MTÜ Terra Maritima
14 päeva tagasi
Reply to  1 euro

Puhke-ja virgestusala ja sinna viiva tee ehitus.

6 km teed...
14 päeva tagasi

…Varbla sadamasse.

Viinaaida ahjualune
14 päeva tagasi
Reply to  6 km teed...

Ma ainult hästi natu-natukene võtsin ja näkitsesin.

Napak
15 päeva tagasi
Reply to  Mati

Maksa sina oma naisele kui tahad. Hetkel on valla kodanikud asja taga kes niigi seda kampa ülal peavad.

IRW
15 päeva tagasi
Reply to  Napak

No asja taga on kamp kodanikke ja mõni napak as vaid

Napak
15 päeva tagasi
Reply to  IRW

Paraku ei hammusta Napakas kätt mis teda toidab. Samuti ei poolda isegi napakad punaste elukate palkamist juhtivatele kohtadele.

Asi
14 päeva tagasi
Reply to  IRW

Minu tagumist otsa ja seda, mis selle taga on või pole, ei ole IRW näinud – järelikult spekuleerib.

asjalik
16 päeva tagasi

Jätame nüüd nende ülbik-tõukajate nimed endile igaveseks meelde. Kunagi edaspidi nendega kokku puutudes boikoteerime neid ja nendega mingeid asju ei aja ega sõbrusta. Ka siis mitte kui nad võimult lendavad.

Vanasõna
16 päeva tagasi
Reply to  asjalik

Las koerad hauguvad, karavan liigub edasi

Anneli suits
16 päeva tagasi

Kas saab veel kiuslikumat valda Eesti maal olla peale Lääneranna ? Kust küll võetakse sellised
vallajuhid?

Napak
16 päeva tagasi
Reply to  Anneli suits

Ise trügivad.