HOOAJA ALGUS: Üllar oma kasvuhoonetes veebruaris, mil hooaeg on alles algamas – tõsisem askeldamine on kestnud vaid mõne päeva. Aga ometi on juba hulk taimi kasvamas ja esimesed võõrasemadki õitsele löönud.

Foto: Silja Paavle
Inimesed
22. aprill 2024, 12:00

Kuidas püsivad aiapidajate seas popis Puhja aiandis hinnad soodsad? Peremees Üllar: „On kaks valikut: kasva või sure.“

„Eks ma naistelt küsin ikka nõu, mis neile võiks meeldida. Naiste jaoks neid lilli ju kasvatame,“ muheleb Puhja aiandi peremees Üllar Kaasik.

Ehkki esmased ja põhilised nõksud taimede istutamiseks-kasvatamiseks sai Üllar kaasa lapsepõlvekodust, on elu teda aastate jooksul õpetanud küll ja veel. Näiteks on ette tulnud kastmisvigu. Mees meenutab korda, mil ta ei saanud pikka aega aru, miks hortensiate lehed mädanema kipuvad. Siis sai teada, et selle taime lehti ei tohi pealt kasta. Rohkem pole seda viga tehtud. „Ega naljalt enam millegagi mööda ei pane ka, olen õppinud, et nõu tuleb küsida õigel ajal,“ lausub ta.

Kui palju taimi ühe hooaja jooksul Puhjas sirgub ja mööda ilma ilutsema jõuab, Üllar ei tea. „Neid on ikka päris palju,“ kinnitab ta. Küll aga võib hobiaednikele tunduda põnev fakt, et suuremat osa neist ei kasvatata tänapäeval algusest peale seemnest, vaid need jõuavad aianditesse pisikeste pistikutena.

Edasi lugemiseks: