Sõda tuleb kasuks: Vene majandus kasvab märksa kiiremini kui arenenud riikide oma

Mõjukas globaalne organ ennustab, et Venemaa majandus kasvab sel aastal kiiremini kui kõik maailma arenenud majandused, sealhulgas USA.

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) eeldab, et Venemaa majandus kasvab tänavu 3,2%, mis on oluliselt suurem kui Ühendkuningriigil, Prantsusmaal ja Saksamaal, vahendab BBC.

Nafta eksport on püsinud stabiilsena ja valitsuse kulutused on püsinud kõrgel, aidates kaasa majanduskasvule, edastas IMF.

„Hoolimata paljudest süngetest ennustustest vältis maailm majanduslangust, pangandussüsteem osutus suures osas vastupidavaks ja suuremad arenevad turumajandused ei kannatanud äkilisi seisakuid,” teatas IMF.

IMF on rahvusvaheline organisatsioon, kuhu kuulub 190 liikmesriiki. Prognoose kasutavad ettevõtted, et aidata planeerida, kuhu investeerida, ja keskpangad, näiteks Inglismaa keskpank, et suunata oma intressimäärasid puudutavaid otsuseid.

IMF väidab, et arenenud majandusega riikide kohta tehtud prognoosid järgneva aasta kasvu kohta on enamasti olnud umbes 1,5 protsendipunkti piires sellest, mis tegelikult juhtub.

Vaatamata sellele, et Kremlile kehtestati sanktsioonid Ukraina sissetungi tõttu, parandas IMF oma tänavusi Venemaa majanduse jaanuariprognoose ja teatas, et kuigi 2025. aastal on kasv madalam, on see siiski oodatust suurem, 1,8%.

Rahvusvahelise Valuutafondi direktori asetäitja Petya Koeva Brooksi sõnul on ettevõtete ja riigiettevõtete investeeringud ning „eratarbimise tugevus” Venemaal soodustanud kasvu koos tugeva naftaekspordiga.

Venemaa on üks maailma suurimaid nafta eksportijaid ja veebruaris avaldas BBC, et hoolimata sanktsioonidest imporditakse Ühendkuningriiki miljoneid barreleid Venemaa naftast valmistatud kütust.

Kui Venemaa välja arvata alandas IMF oma tänavusi prognoose kogu Euroopas ja Ühendkuningriigi kohta, prognoosides selleks aastaks 0,5% kasvu, mis teeb Ühendkuningriigist Saksamaa järel G7 arenenud majanduste rühmas nõrgima näitaja.

G7-sse kuuluvad veel Prantsusmaa, Itaalia, Jaapan, Kanada ja USA.

Järgmisel, 2025. aastal peaks Ühendkuningriigi kasv paranema 1,5 protsendini, mis tähendab, et Ühendkuningriik on IMFi andmetel G7 parimate näitajate hulgas.

Siiski teatas IMF, et Ühendkuningriigi intressimäärad jäävad 2029. aastani kõrgemaks kui teistes arenenud riikides, 4% lähedal.

Rahandusminister Jeremy Hunt ütles, et IMFi andmed näitavad, et Ühendkuningriigi majandus on pöördumas.
„2024. aasta inflatsioon on prognooside kohaselt 1,2% madalam kui varem ning järgmise kuue aasta jooksul prognoositakse, et me kasvame kiiremini kui Euroopa suured majandused nagu Saksamaa või Prantsusmaa – mõlemal on olnud oluliselt suurem reitingu langetamine lühiajalisele kasvule kui Ühendkuningriigil,” ütles ta.

Rahvusvahelise Valuutafondi majandusteadlased hoiatavad, et kui Iisraeli ja Hamasi konflikt Lähis-Idas veelgi eskaleerub, võib see kaasa tuua toidu- ja energiahindade tõusu kogu maailmas.

Jätkuvad rünnakud laevade vastu Punasel merel ja käimasolev sõda Ukrainas võivad samuti mõjutada seni „märkimisväärselt vastupidavat” maailmamajandust, teatas fond.

Toidu-, energia- ja transpordikulude potentsiaalne hüpe mõjutaks kõige rängemalt madalama sissetulekuga riike, lisas fond.

Kommentaarid
(Külastatud 454 korda, 1 külastust täna)